1 Mart 2013 Cuma

Sakızlı Ahtapot Yahni


MALZEME (4 KİŞİLİK)
1 ADET İRİ, DÖVÜLMÜŞ AHTAPOT
750 GRAM ARPACIK SOĞAN
1 BAŞ 5ARMISAK
1 DAL TAZE BİBERİYE
1 LİMONUN KABUĞU
2 YEMEK KAŞIĞI LİMON SUYU
2 DAMLA SAKIZ
1/2 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
1 SU BARDAĞI BEYAZ ŞARAP
2 KAHVE FİNCANI ZEYTİNYAĞI
1/2 DEMET MAYDANOZ
1 TATLI KAŞlĞI TUZ
Sakızlı Ahtapot Yahni
HAZIRLAMA
1. Dövülmüş ahtapotun Kafasını ters yüz edin. İç organlarını çıkarın. Kol aralarını yaklaşık1 cm derinliğinde kesin.
2. Tencereye koyup kapağı kapalı Kısık ateşte pişmeye bırakın.
3. Arpacık soğanları kaynar suda 10 dakika bekletip köklerini kesmeden ayıklayın.
4. Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırın. Zeytinyağını koyun.
5. Kızgın yağda arpacık soğanları ve sarmısak dişlerini yumuşayıp diri kalacak şekilde parti parti, kızartın. Kızaranları yağını süzdürerek kulağı tencereye çıkartın.
6. Tavada kalan kızgın yağa şarabı, limon suyunu, kibrit çöpü gibi doğranmış limon kabuğunu, biberiye daimi, sakızı, tarçını, tuzu katın. Bir taşım Kaynatıp arpacık soğanların üzerine boca edin.
7. Ahtapotlar kolayca bıçak saplanıncaya kadar pişip suyunu çektiğinde, pişirmeyi Ğur~ durun. Ahtapotları kuşbaşı doğrayıp arpacık soğanlara katın. Bir çay bardağı su ekleyip tence rey r orta ateşte Kapağı kapalı pişmeye bırakın. İlk kaynamadan sonra ocağın altını Kısın.
8. Soğanlar kolayca bıçak saplanıncaya kadar piştiğinde İnce kıyılmış maydanozları katıp ocağın altını kapatın.
9. Yemeği servis kabına aktarıp sıcak olarak sofraya getirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder