1 Mart 2013 Cuma

Baharatlı Zeytinyağ ile Istakoz Risotto


Baharatlı Zeytinyağ ile Istakoz Risotto
Bu ultra şık, “her şey serbest” tarzındaki ana yemek, aynı zamanda gösterişli bir akşam yemeği daveti için harika bir garnitür ya da başlangıç yemeği olabilir.
-Tuz
-Bir adet canlı İstakoz (750 gr)
-6 yemek kaşığı zeytinyağ 12 frenk soğanı
-3 büyük kekik yaprağı
-1 küçük sarı soğan, çok ince doğranmış (yaklaşık 1/3 su bardağı) 1 küçük pırasa, temizlenmiş  çok ince doğranmış (yaklaşık 1 su bardağı) 1/2 su bardağı Arborio pirinci  1/2 su bardağı Prosecco (sek italyan köpüklü şarabı) ya da başka bir köpüklü şarap
-4 su bardağı sıcak Tavuk Suyu ya da hazır tavuk suyu
-1  orta boy olgun domates, soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş ve küp küp doğranmış tercihe bağlı
-2 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış
-2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağ, küçük parçalara bölünmüş (tercihe bağlı)
Hazırlanışı:
Büyük bir tencerede su kaynatın. İçine bir. avuç tuz atın. İstakozları suya bırakın. Tencerenin kapağını yarım kapatın ve su kaynamaya başladıktan sonra 8 dakika daha pişirin. İstakozları sudan çıkartıp, tutabileceğiniz kadar soğuyana dek bekletin. Kuyruğu gövdeden ayırmak için kıvırın. Alt kısmını bir mutfak makasıyla kesip, kuyruğu tek parça halinde çekip çıkarın. Bacaklarını ve onlara bağlı iki “eklemi” kırmak için sağlam bir ceviz kıracağı kullanın. Bacaklardaki ve eklemlerdeki eti çıkarın. İstakoz etinin tamamını 1/2 cm’lik parçalar halinde doğrayın.
Baharatlı zeytinyağını hazırlayın: 1/4 su bardağı zeytinyağını, frenk soğanlarını ve kekik yapraklarını mutfak robotundan geçirin. Yağ parlak yeşil bir renk alana dek karıştırmaya devam edin. Karışımı küçük bir kâseye alıp, bir kenara koyun. (Baharatlı zeytinyağı ile İstakoz bir gün öncesinden hazırlanabilir. Üstleri örtülü olarak buzdolabında saklayabilirsiniz.)
Servis yapmadan yaklaşık 35 dakika önce kalan 2 yemek kaşığı yağı, 4-5 litrelik tencerede, orta ateşte ısıtın. Soğanı ve pırasayı ekledikten sonra karıştırarak malzemeler yumuşayıp, hafifçe esmerleşene kadar, yaklaşık 8 dakika pişirin. Pirinci de ekledikten sonra karıştırmaya devam edin ve pirinçlerin kenarları beyazlayıncaya, orta kısımları ise kireç rengini alıncaya kadar, yaklaşık 2 dakika daha pişirin. Şarabı ekleyin ve tencerenin dibinin tutmasını engellemek için karıştırarak, şarap buharlaşana kadar pişirin.
Tencereye pirincin üstünü örtecek kadar sıcak tavuk suyu ekleyin. Orta ateşte kaynatın. Tavuk suyunun hemen hemen tamamı emilene dek karıştırarak pişirmeye devam edin. Yaklaşık 15 dakika daha, pirinçler yumuşamaya başlayıp, gevrek bir kıvam alana ve pilav için kremalı sos hazırlamaya yetecek miktarda sıvı kalana kadar pirincin üstünü örten suyu eklemeye ve su emilene dek karıştırmaya devam edin. Pirince, kullandığınız tekniğe ve tencerenin şekline bağlı olarak 4 su bardağı tavuk suyundan biraz daha azını ya da daha fazlasını kullanabilirsiniz. Daha kremamsı bir pilav için biraz sıvı eklenerek ya da daha yoğun bir pilav için 1-2 dakika daha pişirerek, pilavın kıvamı pişirme işleminin en sonunda ayarlanabilir. Tencereye İstakozu, domatesi, maydanozu ve eğer kullanıyorsanız tereyağını karıştırarak ekleyin. Pişen yemeği fazla derin olmayan, ılık tabaklara kepçeyle aktarıp, her bir servisin üzerine baharatlı zeytinyağından gezdirin. Bekletmeden servis yapın.
Taneleri orta büyüklükteki Arborio pirinci, uzun taneli (örn. Carolina) pirinçten oldukça farklıdır. Gurme marketlerde, özel ürün satan şarküterilerde bulunabilir veya internetten sipariş edilebilir. Bu tarifi uygulamak için kendi seçtiğiniz bir pirinç cinsini de kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder