Elmalı Günaha Davet Keki
Bu tarif gerçekten de yumurta aklarıyla hafifletilmiş, az miktarda ezilmiş elmalardan yapılma fırınlandıktan sonra sönmesine izin verilen, sonuçta ıslak ve elma lezzetiyle dopdolu bir kek halini alan bir sufledir. Yanında dondurma ya da çırpılmış krema ile,ılıkken veya oda sıcaklığında servis edilmesi uygundur.
-6 yemek kaşığı tuzsuz tereyağ,ayrıca kek kalıbı için bir miktar daha
-1/3 su bardağı toz şeker, ayrıca fırın kabı için bir miktar daha
-4 orta boy Golden elma (yaklaşık 700 gr)
-1/2 tatlı kaşığı çekilmiş tarçın
-2 büyük yumurta, sarısıyla akı ayrılmış, ayrıca 2 yumurtanın akı
-1/2 su bardağı bayat ekmek, ufalanmış
-Pudra şekeri
Hazırlanışı:
Fırını 205 derecede ısıtın. 20 cm’lik kek kalıbını yağlayın ve yanları ile dibini tamamen kaplayacak şekilde şeker serpiştirin.
Elmaları dört parçaya bölün ve sap kısmı ile çekirdeklerini çıkarın. Bölünmüş elmaları soyduktan sonra 1/2 cm kalınlığında doğrayın. Tereyağını geniş bir tavada, kısık ateşte eritin. Tavaya elmalarla tarçını ekleyin. Üstünü kapatıp, arada bir karıştırarak elmalara çatal girecek kadar yumuşayıncaya dek, yaklaşık 30 dakika pişirin. Oda sıcaklığına gelene kadar soğamaya bırakın.
Soğuyan elmaları bir çatal ya da patates ezicisi yardımıyla az miktarda ezin. Büyük bir kabın içinde 1/3 su bardağı şeker ile yumurta sarılarını, açık sarı rengini alana kadar çırpın. Ezilmiş elmalar ile ufalanmış ekmekleri bu kabın içine karıştırın.
Ayrı bir kapta 4 yumurtanın akını, kullandığınız çırpma aletini yukarı doğru çektiğinizde yumuşak tepecikler oluşturana dek çırpın. Yumurta aklarının yaklaşık 1/4 kadarını plastik bir spatula ile elmaların içine yavaş hareketlerle yedirerek, hafif bir karışım elde ettikten sonra, kalan yumurta aklarını da ekleyin. Bu elmalı karışımı hazırladığınız kalıba dökün, ortası sertleşip iyice kızarana kadar yaklaşık 30 dakika fırında pişirin ve tercihen ızgara üzerinde 15 dakika soğutun.
Keki bir servis tabağına ters yüz edin. (Dilerseniz esmerleşen ve daha hoş görünen tarafını üste getirmek için yeniden ters yüz edin. Ancak bunun fazla önemi yok çünkü kekin üstüne daha sonra pudra şekeri serpiştirilecek.) Keki ılınana ya da oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın. Servis yapmadan hemen önce üzerine pudra şekeri serpin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder