1 Mart 2013 Cuma

Fırında Mantı Makarna


Fırında Mantı Makarna
Bu tarifi içi peynir ıspanak karışımıyla doldurulmuş, taneli lazanya gibi düşünün. Doldurulmuş mantı makarna açık büfe ve daha kalalabalık davetler için uygundur ama, siz küçük bir davet veriyor olsanız bile tarifi verilen ölçüde hazırlayın. Dondurarak rahatça saklayabilirsiniz.
-Domates Sosu
-Tuz
-1/2 kiloluk jumbo mantı makarna (45-50 adet)
-300 gr dondurulmuş ıspanak, çözülmüş, doğranmış
-3 su bardağı ricotta peyniri, tam yağlı süt ya da yarı-yağlı
-250 gr mozzarella peyniri, rendelenmiş, (yaklaşık 2 su bardağı)
-60 gr jambon, 1/2 cm’lik küpler halinde kesilmiş (yaklaşık 1/2 su bardağı),
tercihe bağlı
-1/3 su bardağı parmezan peyniri, rendelenmiş,
ayrıca makarnanın üstü için bir miktar daha
-1 yumurta

Hazırlanışı:
Sosu yapın ve 20 dakika kaynatın.Sos kaynarken büyük bir tencerede tuzlu su kaynatın. Makarnaları suya atıp arada bir hafifçe karıştırarak, yumuşak ama diri bir kıvam alana kadar, yaklaşık 9 dakika haşlayın. Makarnaları parçalamamaya özen göstererek suyunu boşaltın ve soğuk sudan geçirin.
Ispanağı sıkarak suyunu olabildiğince alın. Ispanağı, ricotta peynirini, mozarellayı, eğer kullanıyorsanız jambonu ve 1/3 su bardağı parmezanı yumurta ile birlikte bir karıştırma kabının içinde malzemeler iyice karışana kadar çırpın.
Fırın rafını orta kata alıp, fırını 175 derecede ısıtın. İki adet 28×33 cm’lik fırın kabına her ikisinin de dibini kaplayacak şekilde yaklaşık birer su bardağı sos ekleyin. Makarnaların her birinin içini tepeleme bir yemek kaşığı kadar iç malzemesiyle aşırıya kaçmadan, tamamen doldurun, içlerini doldurduğunuz makarnaları fırın kaplarına yan yana dizin.
Makarnaların üzerini eşit miktarda sosla kaplayın ve fırın kaplarını alüminyum folyo ile sıkıca örtün. (Makarnalar bu aşamaya kadar hazırlanıp üç güne kadar buzdolabında ya da altı haftaya kadar derin dondurucuda saklanabilir. Makarnaları fırına vermeden bir gece önce dondurucudan çıkarıp, çözün.) 30 dakika (buzdolabından çıkmışsa 40 dakika) fırınlayın.
Alüminyum folyoları açıp makarnanın üzerine bolca rendelenmiş parmezan serpiştirin ve peynir hafifçe kızarıp, sos köpürmeye başlayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika daha pişirin. Servis yapmadan önce 10 dakika dinlendirin. Kalan sosu ısıtarak ayrıca servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder