1 Mart 2013 Cuma

Kızartma Biber

MALZEME
1 KİLO YEŞİL, TATLI SİVRİ BİBER
1 SU BARDAĞI SİRKE
2-3 DİŞ SARMISAK
1 SU BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
2 TATLI KAŞIĞI TUZ
12 ADET TUZLU SARDALYA VEYA HAMSİ
Kızartma biber
HAZIRLAMA
1. Sivri biberleri yıkayıp iyice kurulayın. Her birine iğne ile birkaç delik açın.
2. Tavaya zeytinyağını koyun. Orta ateşte yakmadan kızdırın.
3. Kızgın yağda kurulanmış sivri biberleri parti parti kızartın. Kızaranları yağını süzerek yağ emici kâğıda çıkarın.
4. Fazla yağı süzülmüş biberleri kapaklı çukur bir kaba koyun.
5. Sirkeyi bir bardak su ile sulandırın. Ezilmiş sarmısak dişleri ile tuzu katın. Kızarmış biberlerin üzerine döküp karıştırın. Sirke ve su karışımı biberlerin üzerini örtecek seviyede olmalıdır. Değilse sirkeli su ekleyip seviyeyi tutturun.
6. Üzerine kapak örterek biberleri 24 saat bekletin.
SERVİS
1. Tuzlu sardalyaları sirkede 8-10 saat bekletip fazla tuzunu giderin.
2. Yeteri kadar sirkeli suda beklemiş biberi servis kabına alın. Üzerine sardalyaları koyup, zeytinyağı gezdirip sofraya getirin.
Not: Kızartılmış veya haşlanmış sebzelerin, balık etlerinin sarımsaklı sirkeli ve tuzlu suda bekletilmesi ile yapılan turşulara halk arasında Gelin Turşuları denilmektedir. Zira hem çok lezzetlidirler, hem de yapılması çok kolaydır, yani özel beceri istemez. Tek kusuru dayanıklı olmamalarıdır. Bir gün beklettikten sonra bir hafta içinde tüketilmeleri gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder