Muzlu, Cevizli Ekmek
-Püskürtme bitkisel yağ
-2 su bardağı un, ayrıca ekmek kalıbı için bir miktar daha
-3 büyük, olgun muz
-2 tatlı kaşığı taze limon suyu
-1/2tatlı kaşığı kabartma tozu
-1/2 tatlı kaşığı tuz
-1 su bardağı ceviz, iri kıyılmış, kavrulmuş
-8 yemek kaşığı (1 çubuk) tuzsuz tereyağ, oda sıcaklığında
-2 büyük yumurta
-1/4 su bardağı süt
-1 tatlı kaşığı vanilya esansı ya da 1 yemek kaşığı rom
Hazırlanışı:
20x10x10 cm ölçülerinde ekmek kalıbını püskürtme yağ ile yağlayın. Kalıbın içine yaklaşık 1 yemek kaşığı un koyun ve her yanını kaplaması için kenarlarına vurarak çevirin. Kalıbı bir kenara koyun. Fırın rafını orta kata alıp, fırını 175 derecede ısıtın.
Muzları soyun ve üçe bölerek mutfak robotuna atın. Limon suyunu ekledikten sonra pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin. 1 su bardağı muz püresini bir kenara ayırın. 1/4 su bardağı ya da daha fazla miktarda püre artarsa pişen ekmeği glaze etmek için kullanabilirsiniz.
Unu, kabartma tozunu ve tuzu bir kapta karıştırın. Cevizleri ekleyin ve çevirerek her taraflarını una bulayın.
Tereyağı ile şekeri hafifleyip, kabarana kadar çırpın. Yumurtaları birer birer ekleyin ve her seferinde iyice çırpın. Unlu karışımı ilave edin ve unu tamamen yedirene kadar karıştırın. Hamuru hazırladığınız kalıba aktarın ve ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar, yaklaşık 1 saat pişirin.
Fırından çıkardığınız ekmeği ızgara üzerinde 15 dakika soğutun. Keki ızgaranın üzerinde ters çevirin. Kalıptan çıkarın ve dik olarak ızgaraya yerleştirdikten sonra tamamen soğutun.
Glaze etmek için: Yeterli miktarda pudra şekeri ile kalan muz püresini, karışım kaşığı kaplayacak koyulukta bir kıvama erişene dek çırpın. Bunun için 1/4 su bardağı püre için yaklaşık 1/3 su bardağı şekere ihtiyacınız olacaktır. Ekmek tamamen soğuduğunda hazırladığınız karışımdan üzerine bolca sürün ve kenarlardan akmasına izin verin. Glaze edilmiş olsa da, olmasa da ekmeği kalın dilimler halinde keserek servis yapın. Sarılmış veya üzeri kapatılmış olarak oda sıcaklığında 3 güne kadar saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder