1 Mart 2013 Cuma

Hurma ve Cevizli Ekmek


Hurma ve Cevizli Ekmek
Martha Huber, Wisteria Lane’de nesli tehlike altında olan ekmek türlerinden Hurma ve Cevizli Ekmek geleneğini sürdüren son kişiydi. Onun bu dünyadan zamansız ve uygunsuz gidişinin ardından bu tarifi yaşatmak isteyen kişi siz olabilirsiniz.
-Püskürtme bitkisel yağ
-2 su bardağı hurma, çekirdekleri çıkarılıp doğranmış (yaklaşık 250 gr)
-1  tatlı kaşığı karbonat
-1/3 su bardağı pekmez
-2 su bardağı un
-3/4 su bardağı ceviz, kıyılmış
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
-1 büyük yumurta
-1/2 su bardağı toz şeker
-1/4 su bardağı esmer şeker
Hazırlanışı:
Fırın rafını orta kata alıp, fırını 175 derecede ısıtın. 23x13x11 cm ölçülerinde ekmek kalıbını püskürtme yağ ile bolca yağlayın.
Hurmalar ile karbonatı büyük bir karıştırma kabında çevirin. Pekmez ile 2/3 bardak suyu kaynamaya başlayana kadar ısıtın. Hurmaların üzerine dökün; sıvı bolca köpüklenecektir. Soğumasını bekleyin.
Unu, cevizleri ve kabartma tozunu küçük bir kapta karıştırın. Yumurtayı köpüklenene dek çırptıktan sonra hurmalı sıvıya ilave edin ve karıştırın. Ardından şekeri de ekleyip, karıştırın. Unlu karışımı katın ve yedirene dek karıştırın. Gereğinden fazla karıştırmayın.
Hamuru hazırladığınız kalıba kaşıkla aktarın ve kalıbın kenarlarına hafifçe vurun. Hamur kabarana, ortasına batırdığınız tahta kürdan temiz çıkana kadar, yaklaşık 1 saat pişirin. Fırından çıkarıp, tamamen soğutun.
Ekmeği kalıptan çıkarın ve streç filmle sıkıca sarın, oda sıcaklığında üç gün saklayabilir ya da alüminyum folyoya sararak bir aya kadar dondurabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder